Aanvullend aan reguliere klachtgerichte gesprekken, kan yoga/mindfulness/body-mindwerk worden ingezet; voor meer bestendiging van geleerde/ langdurige groei. Ik kijk naar de stand van jouw zenuwstelsel en stuur daarin bij, ondertitel en geef je tools voor progressie in de dagelijkse praktijk.
Ik leerde in de jaren van mijn werkzaamheden in de Bredere GGZ, dat veel problemen zich niet (snel) lieten oplossen. Mensen weer terugkeerden met zelfde klachten, maar ook de diepte/kern niet werd aangeraakt; het hoe en wáarom van een klacht (volgens mij de essentie), kwam te weinig uit de verf. Wanneer dit zichtbaar is geworden (vanuit het lichaam veelal), kan hier een andere vorm aan worden gegeven. Van daaruit sturen naar nieuwe beweegredenen, is mijn passie geworden als moeder en als mens. Een pleister op de wonden vond ik oneerbiedig naar de mens die komt om verder te komen in zijn praktijk van alledag.
Wat houdt yoga bij mij in:
Met gerichte aandacht werken we aan jouw situatie: of je nou angstig bent, somber, zoekende naar connectie met je omgeving, we kijken naar wat jou beperkt en geven daar ruimte aan zodat het af kan vloeien; hoe bewuster je van je (afweer) mechanismen bent, hoe minder jouw gewoontegedrag leidend is.
Exploreer je weinig en ontdek je niet wat je zelf kunt, wilt en van geniet. Ik help je graag, via de weg van het lichaam om je reacties op te sporen en om te zetten naar gedrag dat beter werkzaam is. Meer levensvreugde, genot, vervulling, is het resultaat.
Soms moet je daarvoor je wereld verkleinen, je doelen scherp stellen en focussen daarop. Of actiever in het leven gaan staan.
Het lichaam speelt hierbij een belangrijke rol. Spanning en stress controleren het zenuwstelsel onbewust, waardoor je overactief en alert kunt zijn en het gevoel hebt te overleven, of juist meer wegzakt/ onderprikkeld raakt/ je terugtrek. Vaak gewoontepatronen ontstaan in je prille jeugd, die je in het hier en nu kunt veranderen. Het zijn de zogenaamde vlucht- vecht of bevries reacties die we allemaal nodig hebben om te overleven; je komt niet verder als je niet een beetje 'vecht' voor je doelen en je komt niet tot rust als je niet af en toe de boel laat voor wat het is en ontspant. Wanneer je in 1 of meerdere verdedigingsmechanismen vast bent geraakt, is het fijn om hier bewust van te worden. Daarbij werk ik met de Polyvagaal theorie van Porges.
Met aandachtsoefeningen kom je meer in het hier en nu om gericht te voelen hoe het lichaam 'gewired' is. Kleine opdrachten: verwacht geen moeilijke rek- en strekoefeningen; yoga gaat veelal om de gewaarwording, ondersteunen hierbij.