'CORE Business':

Het lichaam als graadmeter. Sinds mijn kindertijd danste ik, deels professioneel, werd opgeleid te letten op het lijf, in de spiegel mijn houding waar te nemen. Waar zit spanning, waar ziet het er 'correct' uit: in balans. In mijn werk als psycholoog kon ik niet anders dan hier ook naar kijken. Mijn grote interesse heeft dan ook het zien van de 'kleine dingen', die verhullen wat gezien wil worden; houdingen afkeer/ afweer (van voelen/ op en staan voor nu) bijvoorbeeld, of onderdelen waar schaamte/ ongemak of trauma dit overdekt. Die de spanning weergeven die er op een onderwerp ligt, of die spelen in contact. Door dit observeren is er veel begrip ontstaan over onderliggende factoren die een rol spelen bij ontstaan/ in stand houden van een klacht.

Bewegen blijkt een ingang om uit (vlucht- vecht/verkil) patronen te raken.

Voor mij als mens is niets vreemd, schaamtevol of geheel onterecht in een situatie. Zo kan ik mij ook (in wezenlijk spanningsvolle/wrijvingssituaties) oprecht in meerdere perspectieven verplaatsen, houdt zicht op groei vanuit het gehele systeem en ben in mijn element om hierin iets nieuws te scheppen. Het is een eigenschap die in het werken met kinderen, jongeren en met name ouderkoppels, veel van pas kwam.

In mijn team van mijn eerste werkplaats Riagg Venlo, was er veel aandacht voor trauma sensitief werken, en werden diagnoses enkel gesteld als zeer helder was dat er geen trauma of systeemproblematiek aan de oorsprong lag. Want hyperactiviteit en ongericht/ onwederkerig gedrag kan hier ook een oorsprong hebben, in plaats van iets 'mis' te zijn met het kind; een holistisch mensbeeld heet dit.

Toen ik echter veelal vanuit mentale hoek werd opgeleid in diagnostiek en behandelen begon ik daarin wat te missen. Het werken met het lichaam heb ik daarom gaandeweg ingevoegd. Het bleek steeds meer een noodzaak bij bepaalde mensen te zijn. Trauma sensitief werken is daarbij essentieel, en gelukkig komt er meer en meer wetenschappelijk bewijs hiervoor.

Wat recent oa meer naar voren komt, is dat het lichaam trauma opslaat. Daarom gebruik ik overwegend aan Porges' polyvagaal theorie- gerelateerde werkvormen, yoga, mindfulness en Body Mind Centeringnaast de meer centrale invalshoeken aanvullend aan reguliere gesprekstechnieken en vinden naar behoefte/ afgestemd op de persoon, plaats.

Er richt mij recent meer op het begeleiden van Zwangeren in het zachter kunnen bevallen; zo min mogelijk gestroomlijnd door medische zaken: Zie ook Aanbod voor baby's en moeders.

 

Uit eigen hand ervoer ik dat bevallen spannend kan zijn. Mijn genetische informatie zegt; vluchten.. of , uiteindelijk bevriezen. n eerste ben ik gaan (salsa/ merengue) dansen; dit zat in mijn systeem, was bekend en verbond mij met de aarde; - hier en nu-, ritme en mijn lijf.

Bij de volgende ervoer ik dat bij een open blik naar wat zich fenomenologisch voordoet; het open staan voor wat zich aandient qua concrete sensaties - van binnen- , rust en vertrouwen ontstaan, waardoor uiteindelijk een bijzonderder en krachtiger beleving dan wat dan ook werd meegemaakt. Het oprecht in contact gaan maakt dat je open staat voor wat IS. Angsten buiten spel staan; nieuwsgierigheid voorop. Ik merkte dat het leek of ik de wereld Werd. Natuurlijk was dat niet zo. Maar tijd ruimte en plaats leken stil te staan; het was alleen wij. Een Enorme kracht en energie kwamen vrij; magisch!